Emneord: Undersøgende arbejdsformer, Nysgerrigt mindset, Undrelab, Dialog, Innovation
Fagligt område: Innovation
Undren kunne også kaldes nysgerrighed – og vi ønsker at de studerende generelt lærer at ’færdes med undren’, at have et nysgerrigt ’mindset’.
Laboratoriet er også baseret på det til stadighed tilbagevendende dilemma mellem formelle krav til fag og undren (dvs. kompetencemål og teori) overfor åbne og undersøgende arbejdsformer
Intentionen med laboratoriet er at studerende og undervisere i fællesskab arbejder med det undrende i faget, at der er tid til dialog med den enkelte studerende og til at være i og udnytte det fysiske rum.
Intentionen er at søge svar på spørgsmålet: Hvordan skaber vi plads for mere undren samtidig med at vi fastholder fagligheden?
Ønsket er at arbejde med dette spørgsmål gennem 1) at iscenesætte undren i forhold til almindelige undervisning, 2) at give rum for det studerendes mangfoldighed af stemmer, 3) at træne det at undre sig generelt – at få mod til at undres, og 4) gradvis at kvalificere denne undren ift. faglig og lærerfaglig undren
Der etableres et ’undrelab’ som et fysisk sted (jf. Future Lab og PlayLab, hvilket indebærer at der er behov for et fast lokale), hvor der skabes et undrehjørne, som udvikles med og af studerende på 4 forskellige hold med forskellige sprog.
Alle studerende mødes og undren iværksættes af underviserne. Derefter diskuteres det at undre sig og eksperimentet som sådan.
Undervisere og studerende hænger undrespørgsmål på undre-træet, som næste hold forholder sig til.
Eksperimentet afsluttes med et fælles møde, hvor de studerende evaluerer, om det har betydet noget for deres måde at undre sig på i uddannelsen.
Forløbet er ikke afhængigt af fag, men der kan kobles til andre fag og forløb som opstart og som tråde ind i undervisningen.
Eksperimentet gennemføres i ca. 1 måned fra semesterstart og varer ca. 4 uger
Hanne Schilling (dansk), Stine Knudsen (FIF), Sabine Lam (Erasmus), Lilian Rohde (Innovation Lab)
3-4 hold der har de pågældende undervisere