I efteråret 2019 påbegyndte Læreruddannelsen, KP et udviklingsprojekt, der havde til formål at udforske og udfordre læreruddannelsens didaktik gennem et fokus på det pædagogiske laboratoriums muligheder og begrænsninger.
Det resulterede blandt andet i et seminar, hvor vi udviklede en række designs til laboratorier forankret i læreruddannelsens fag.
Derudover kan du læse om de to større udviklingsarbejder, som blev iværksat efterfølgende: Rumlab og Teori/Praksislab.
Endelig har vi samlet en række publikationer og ressourcer, der bidrager med viden om pædagogiske laboratorier i relation til forskellige uddannelseskontekster, herunder den endelige afrapportering af det samlede projekt.
Definition:
Et til lejligheden etableret læringsrum, hvor der i fællesskab skabes mulighed for at eksperimentere, udforske og forholde sig nysgerrigt, hvor resultatet af arbejdet ikke er givet på forhånd, og hvor formålet er at alle aktører udvikler lærerfaglig professionalitet.
Rumlab, er et laboratorium udviklet i et samarbejde mellem Pædagogisk Lærerfaglighed (PL), Håndværk & Design (HD) og Billedkunst (BK). Laboratoriet orienterer sig mod undersøgelser af, hvordan rummet står i relation til læring. Ved at anskue rummet og det materielle som betydningsfuldt i læringsmæssige sammenhænge, skriver projektet sig ind i en stigende forskningsmæssig opmærksomhed på at vi (også) lærer og dannes perceptuelt og i relation til og med vores omgivelserne
Formålet med laboratoriet har været at bringe skole og campus tættere sammen i en fælles undersøgelse af og refleksion over udvalgte cases og undervisningsbilleder fra skolens hverdag. Ønsket var at etablere et mødested mellem studerende, lærere og undervisere, hvor både undervisere og lærere opfattes og agerer som læreruddannere, og hvor læreres, underviseres og studerendes spørgsmål og viden bringes i spil på én gang i et fælles laboratorium.
Emneord: Byens rum, læringsrum, Sanser,
Billeder, Kommunikation
Resume: Laboratoriet er et eksperimenterende læringsrum, hvor de studerende både tager ejerskab over undervisningen og involverer sig aktivt i processen hen imod at blive kompetente lærere. Omdrejningspunktet for laboratoriet er inddragelse af de studerendes sanseapparat i arbejdet med at bruge byens rum som læringsrum. De studerende skal aktivere deres sanser i byrummet og efterfølgende omsætte erfaringer til et narrativt produkt.
Emneord: Initiativ, Viden, Kollektivt engagement, Ekskursion
Resume: Laboratoriet etablerer et rum for de studerendes nysgerrighed på fagenes indhold. Der tilrettelægges en undervisning der lægger op til studerendes selvstændige initiativer i arbejdet med fagenes vidensindhold gennem samskabelse af undervisning og kollektivt engagement i samfundsrelevante aktiviteter udenfor undervisningen. De studerende engageres i selvvalgte ekskursioner, hvor de får mulighed for at blive bevidste om fagenes samfundsrelevans og får lyst til at inddrage det omkringliggende samfunds aktiviteter som vidensbase.
Emneord: Adventurespil, Sprog, Metasprog, Eksperimenter, Prototype
Resume: I laboratoriet skal de studerende udvikle metasproglige kompetencer gennem inddragende eksperimenter. De studerende skal arbejde mere bevidst med at designe sprogspil. I første omgang udvikler underviserne et sprogspil i form af en prototype. Prototypen er et adventurespil, hvor de studerende i grupper skal bevæge sig rundt i sproglige landskaber. Undervejs er der en række stationer, hvor de studerende skal løse opgaver
På denne side har vi samlet en række publikationer og ressourcer, som bidrager med viden om pædagogiske laboratorier i forskellige kontekster. Det er også hér du kan læse mere om rammerne for det udviklingsprojekt, som hjemmesidens laboratorier er en del af.