Emneord: Reflekterende praktiker, Sanser, Erfaringsbaseret, Rum, Litteratur
Fag: Dansk/Dansk som andetsprog
Baggrunden for laboratoriet er en bekymring for om undervisningen i faget (litteratur) skaber passive og uengagerede studerende, og en bekymring for hvor deres ægte interesse for litteratur bliver af.
Intentionen er at bevæge de studerende fra at være passive ’elever’ til at være reflekterende praktikere, der ’tør’ noget mere i danskundervisningen i skolen. Denne intention søges nået gennem en proces hvor de studerende får en kropslig forankring af stoffet, hvor det danskfaglige knyttes til noget sanseligt og noget erfaringsbaseret
Måden at opfylde intentionen på er ved at forstyrre de studerende gennem anvendelse af rum og undervisningsmetoder, i form af møder med praksis, i form af udflugter til steder hvor der gerne er børn til stede. Forstyrrelserne skal præsenteres med jævne mellemrum så man får vækket nysgerrighed og undren hos de studerende i forhold til den formidlingsvirkelighed, som de skal ud i
Forstyrrelse gennem en bestemt progression: 1) forstyrrelse, 2) gensidig undervisning, 3) opsamling v/ lærer, og 4) refleksion på hele holdet
Eksempler på forstyrrende aktiviteter
- Uddeling af ukendte, korte tekster – vurdér disse tekster og rangordn dem efter kvalitet. Undersøgelse af egen (litterære) dømmekraft.
- Uddeling af samme litterære tekst – krav om didaktisering af den – og efterfølgende møde på tværs af specialiseringsdele. Undersøgelse af alder og perspektivs betydning for litteraturlæsning.
- Stedbaseret litteraturdidaktik. At være sansemæssigt til stede det sted en historie udspiller sig. Undersøgelse af rums betydning for indlevelse.
- Creative writing-eksperimenter. Hvis-så-sætninger som anledning til at diskutere, hvad poesi er. Poetry slam eller andre sproglige idrætter. Undersøgelser af hvad der gør noget poetisk/spændende/mm.
- Svar på spørgsmålet: Hvad kan man bruge dagens litterære tekster til – i forskellige samfundsmæssige sammenhænge (hospitalet, sjælesorg, ældrepleje, genoptræning, popindustrien)? Undersøgelse af brugssituationers betydning for litteraturoplevelsen.
Kører i princippet igennem et helt semester, men i kortere, afgrænsede forløb
En danskunderviser og et danskhold