Emneord: CLS-modellen, Cases, Forældresamarbejde, Børn i vanskeligheder, Mødescenarier
Fag: Pædagogik og lærerfaglighed
Intentionen med laboratoriet er at de studerende får erfaringer med at arbejde undersøgende og eksperimenterende med anvendelse af CLS-modellen (Creative Learning Spiral – se også ”CLS-modellen i læreruddannelsen”), og får blik for nye måder at møde forældre på, og måder at rammesætte møder med forældre til børn i vanskeligheder.
De studerende skal eksperimentere med forskellige måder at samarbejde med forældre til børn i vanskeligheder. De skal udvikle konkrete scenarier/cases med afsæt i praksiserfaringer.
Planlægningsfasen
· Rammesætning af forløbet ved underviseren
· Grupperne udvikler konkrete scenarier/cases med afsæt i praksiserfaringer med børn i vanskeligheder og forældresamarbejdet
Undersøgelsesfasen
· Grupperne undersøger hvad de konkrete vanskeligheder handler om, og hvordan den kan opleves af henholdsvis lærere, forældre og børn gennem interviews og relevante foreningers hjemmesider
· Grupperne afprøver forskellige rammesætninger af et konkret møde med børn i vanskeligheder og deres forældre i relation til følgende:
· Hvordan får stedet betydning for de positioner henholdsvis lærere, forældre og børn kan indtage, indholdet og udbyttet?
· Hvordan får dagsordenen betydning...?
· Hvordan får rammesætningen betydning...?
· Hvordan får forberedelsen af mødet betydningen...?
· Grupperne udvælger et mødescenarie, der gennemføres og videooptages
Præsentationsfasen
· Grupperne præsenterer deres mødescenarie for resten af grupperne enten som en videoproduktion eller som rollespil.
· En gruppe agerer reflekterende team, der reflekterer over muligheder, kvaliteter og udfordringer i relation til det valgte mødescenarie.
Et forløb over 3 uger (3x5 lektioners undervisning)
Videooptagelser af mødescenarier, observationer i relation til de enkelte arbejdsfaser og evalueringer af forløbet.
En underviser i specialpædagogik og et hold studerende