Emneord: Rum, Krop, Visualisering, Rollespil, Undervisning
Fag: Pædagogik og lærerfaglighed
Meningen med laboratoriet er at give de studerende uventede oplevelser, som kan rykke ved deres opfattelse af, hvad undervisning er og kan være.
Laboratoriet sætter de studerende i gang med at inddrage flere dimensioner: kropslighed, uforudsigelighed, ubehag, igangsættelse af undersøgende læreprocesser. Ideen er at fastholde de studerende i proces, som modtræk til et ofte stærkt fokus på produkt. Laboratoriet kører over fire fortløbende gange i et modul.
Første gang – Faglighed: Intro, med præsentation af den faglighed, der skal arbejdes med. Det kan være forskelligt, alt efter hvilket modul forløbet gennemføres i.
Anden gang – Andethed: Der gennemføres tre øvelser, som inddrager rum, krop og visualisering. Øvelserne gøres til genstand for nærmere undersøgelse. Meningen er her at reflektere over, hvordan det opleves, hvordan det påvirker én og over muligheden for at arbejde på samme måde med elever i skolen.
KROP:
1) De studerende skal holde sig i bevægelse i rummet. Underviser bruger lyd til at markere, at nu skal man stå stille. Her er fokus på udfyldning af rummet eller 2) de studerende bevæger sig, som gik de i honning. Det vil sige langsomt og med modstand eller 3) med gang og bevægelser positionerer de sig i rummet. De kan positionere sig som forskellige lærer- eller elevtyper
GRAFISK:
He skal de studerende afprøve mulighederne i at tegne for at tænke eller for at formidle. De kan f.eks få som opgave at tegne en tekst.
ROLLESPIL:
Dramatisering af en case omkring forældresamtalen; e de fire retteheder i klassefællesskabet; lærer og elevroller. I forlængelse af rollespil: tematisering af, hvordan det er, at være i et uforudsigeligt rum. Hvad gør ubehaget ved os? Hvilke muligheder er der?
Tredje gang – Undersøgelse: De studerendes egne undersøgelser sættes i gang. Herunder forskellige benspænd.
Eksempler på temaer: ’Hvordan kan jeg blive en bedre lærer? Hvordan kommer jeg til at forstå XX problemstilling eller dilemma bedre? Arbejde med cases, fremstillingsformer og løbende vurdering af stilladseringsgrader og -behov.
Fjerde gang – Fremlæggelse af proces: Produktet er processen! Den undersøgende dimension fastholdes ved at der løbende metakommunikeres omkring hvad de forskellige aktiviteter gør ved de studerende.
De studerendes produkter. Evt. logbog fra underviser.
I perioden hvor forløbet gennemføres, er der brug for, at holdet kan have et lokale, som kan udgøre deres base. Det vil sige, de kan efterlade deres materialer, og de kan blive i lokalet og arbejde udenfor undervisningstiden. Dertil kommer et udvalg af materialer til konstruktion af modeller, plancher m.m.